5 sorti tulipana koje trebate posaditi

Izabrali smo top 5 sorti tulipana koje trebate posaditi sada a koje će uljepšati vaš vrt u proljeće. Odabirom odgovarajućih sorti tulipana i pravilnom brigom o njima imaćete prekrasan vrt svakog proljeća.

Tulipane ili lale su višegodišnje biljke. Sadite lukovice u dobro drenirano tlo.

spring_green_tulipan“Spring Green” – ovaj tulipan ima cvjetove krem žute boje. Sadite ga na mjestima koje želite istaknuti u bijeloj boji. Raste do visine od 40cm. Cvjeta u kasno proljeće.

queen_of_the_night_tulipan“Queen of the Night” – ovaj tulipan je sušta suprotnost sorti “Spring Green”. Cvjeta tamnim cvjetovima sredinom proljeća, vrlo često u maju. Kombinujte ih sa tulipanima svjetlijih cvjetova kao što je “White Triumphator”. Raste do visine od 60cm i idealan je kao rezano cvijeće. 

White_Triumphator_tulipan“White Triumphator” – ova sorta seže u 1942. godinu ali je i dalje vrlo popularna. Cvjetovi su predivnog peharastog oblika zašiljenih latica pri vrhu, opisuju ih kao šestokraku zvijezdu. Cvjetovi su bijele boje pa se mogu saditi u kombinaciji sa skoro svim cvjetnicama. Porijeklom je iz Turske. Rastu do visine od 60cm.

Fusilier_tulipan“Fusilier” – za sve ljubitelje crvenih tulipana izabrali smo sortu “Fusilier”. Cvjetovi su u stvari crveno-narandžasti. Ovi tulipani su nešto sitniji od gore opisanih ali su otporniji i dugotrajniji za uzgoj u vrtu. Raste do visine od 25cm.

Lady_Jane_tulipan“Lady Jane” – je sorta tulipana koja je izuzetno elegantna sa svojim izduženim cvjetovima. Cvjetovi su crveno-karmin bijeli. Raste do visine od 25cm. Ovo je sorta tulipana koja je izuzetno otporna i svake godine ih je sve više. Kombinujte ih sa biljkama srebrenih listova.

Tagged under

Leave a Reply