5 savjeta za pravilno osvjetljenje enterijera

Bilo da kreirate enterijer od početka, golih zidova, ili ako samo želite da osvježite postojeći enterijer, prilično je teško išta uraditi bez pravilnog osvjetljenja. Osvjetljenje služi da se stvori atmosfera u enterijeru. Bilo da želite romantičnu, radnu, relaksirajuću,… atmosferu sve je to moguće uz pravilan izbor rasvjetnih tijela i njihovo strateško postavljanje u prostoriji. Ovih pet savjeta pomoći će vam u tome važnom poslu prilikom uređenja enterijera.

led rasveta1

Osvjetljenje

Ključ u dizajniranju dobrog osvjetljenja je fleksibilnost. Izbacite centralno osvjetljenje u vidu lustera ili plafonjerke sa plafona sobe i upotrijebite slojevitost da osvjetlite željenu prostoriju. Fleksibilnost i slojevitost podrazumjeva da ćete moći stvoriti nekoliko različitih atmosfera, ili soba ako želite, sa postojećim osvjetljenjem. Za to će vam poslužiti stolne svjetiljke, podne svjetiljke, zidne svjetiljke, ugradne itd..

Što imate više rasvjetnih tijela to više različitih ugođaja možete stvoriti. Grupisanje nekoliko malih lampi je odličan način da osvjetlite neko udubljenje ili kamin. Višestolnih lampi na stolu, odgovarajuće veličine naravno, mnogo bolje će izgledati nego jedna. Ako želite da kreirate elegantnu atmosferu posegnite za simetrijom, npr. dvije stolne lampe pored ogledala na konzola stolu. To će dati strukturu vašem dizajnu.

Bilo da imate zanimljivu skulpturu, sliku ili neki drugi vama bitan objekat, osvjetlite ga adekvatnom rasvjetom. Za to ne mora poslužiti samo zidna rasvjeta već može i stolna koja će dati svemu dramatičan izgled.

Odličan način za stvaranje atmosfere je da osvjetlite prostore koji ne služe ničemu. Osvijetlite prostor između sofe i zida ili onaj prazni, tamni ugao sobe. Osvjetljavanje ovih negativnih prostora pomoći će da sobu oživite i iskoristite svaki kvadratni centimetar. Što se tiče tipa svjetlosti, za ovakav vid osvjetljenja upotrijebite nježnu, difuznu svjetlost.

I na kraju, pošto svaka prostorija ima više namjena upravo je tako i osvijetlite, zonalno. Posebno osvijetlite dio gdje je smješten kauč, posebno dio sa foteljom za čitanje i bibliotekom, posebno osvijetlite dio gdje držite sobno cvijeće, itd. Igrajte se sa svjetlom dok ne budete zadovoljni konačnim rezultatom.

Tagged under

Leave a Reply