5 malih vrsta drveća za šaren vrt

Ako imate maleno dvorište nemojte misliti da morate biti uskraćeni za drveće u njemu. Postoje i niske ili patuljaste vrste drveća koje će svojim lišćem vaš vrt učiniti zanimljivijim, vašem dvorištu dati privatnost a neće smetati drugim biljnim vrstama.

Amelanchier

Amelanchier

Amelanchier (Rušvica) je malo drvo, žbunastog izgleda. U proljeće cvjeta bijelim cvjetovima u grozdovima. Listovi su vrlo dekorativni i u proljeće su srebreno sivi a u jesen crveni. Tokom ljeta na drvetu se pojavljuju plodovi u vidu bobica koje privlače mnoštvo ptica koje se njima hrane. Amelanchier najčešće raste do visine od 2m.

Japanski javor

Japanski javor

Acer palmatum (Japanski javor) je izuzetno cijenjen kod vrtlara zbog zvog egzotičnog lišća. Japanski javor se može uzgajati u vrtu ali i u dovoljno velikoj saksiji. Prilikom sadnje potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari. Mlade biljke ne podnose baš dobro jako sunce pa će najbolje rasti u polusjeni. Takođe, potrebno ga je redovno zalijeavti ali ipak ne voli ni izuzetno vlažno zemljište. Potrebno ga je zaštiti od jakih mrazeva posebno dok je biljka mlada. Ako primjetite da se lišće suši, dobija pjege ili jednostavno gubi svoj oblik znajte da je to posljedica jakog sunca. Najbolje rješenje za ovaj problem je da postavite mrežu iznad njega koja će mu stvarai sjenu. Japanski javor kombinujte sa rododendronom, kamelijama i kalmijama.

Judino drvo

Judino drvo

Cercis siliquastrum (Judino drvo) je još jedno malo drvo sa zanimljivim listovima, ovog puta srcolikog oblika. Listovi su ljubičaste boje koja se u jesen mijenja u žutu boju. Judino drvo izvanredno je drvo ako želite stvoriti fokalnu tačku u svom malom dvorištu. Najbolje će rasti u vlžnoj zemlji pa oko nejga stavite neku vrstu malča. Cvjeta ružičastim cvjetovima u rano proljeće pa je izuzetno dekorativno. Ovo drvo će se odlično uklopiti u dvorišta u japanskoms stilu.

Glog

Glog

Crataegus (Glog) je svima dobro poznat. Zašto za promjenu ne biste posadili drvo svima dobro poznato, glog. Glog cvjeta najčešće bijelim cvjetovima ali ima sorti koje cvjetaju u pink i crvenim nijansama. Krošnju gloga možete formirati po svojoj želji, jako dobro podnosi orezivanje. U ljeto stvara plodove u vidu crvenih bobica koje mogu opstati tokom cijele zime. Glog je i ljekovito drvo pa pored dekorativne uloge možete imati i tu ulogu.

Calliandra eriophylla

Calliandra eriophylla

Calliandra eriophylla je brzorastuće, zimzeleno drvo koje najbolje uspjeva u toplim krajevima. Ako ga planirate uzgajati u kontinentalnim krajevima zaštite je od mraza a možete je posaditi i u saksiju. Obrezuje se na željeni oblik i veličinu. Cvjetovi su u vidu pom poma u crvenoj ili bijeloj boji. Najbolje je držati na sunčanom mjestu i tokom vrućina bar dvaput dnevno zalijevati, najidelanije je zalijevanje kap po kap. Calliandra nije zahtjevna oko kvaliteta zemljišta ali bi bilo dobro da oko nje raspete malč.

Sve nabrojano drveće može se uzgajati i u vidu bonsaija.

Tagged under

Leave a Reply