5 grešaka koje pravimo prilikom rasporeda namještaja

Uređenje doma je posao koji zahtjeva odluke, mnogo odluka. Mnogo je teže pravilno rasporediti nego kupiti namještaj. Najčešće se greške prave kod impulsivne kupovine gdje bez plana, na osnovu sviđanja, odlučujemo nešto kupiti. A onda nastaje problem, gdje to smjestiti. Da bismo vam skrenuli pažnju na greške koje se najčešće čine i da bismo vam pomogli da ih vi ne činite, napravili smo spisak pet najčešćih grešaka koje činimo kod rasporeda namještaja.

  1. greška – prvo ste kupili namještaj

Prije kupovine napravite plan. Plan može biti na papiru ili u nekom online programu kao što suHomestyler ili Sketchup. Plan će vam pomoći da odredite dimenzije namještaja, da odredite prioritete i da ne bacate novac na nepotrebne stvari.

raspored namestaja1

  1. greška – ignorisanje fokalne tačke

Postoje tri fokalne ili fokusne tačke u prostoru: prirodna (prozori, klizna vrata, pogled na krajolik), fiksna fokusna tačka kao što je kamin i pokretna fokusna tačka koju vi kreirate najčešće namještajem. Pokretna fokalna tačka može da nadomjesti nedostatak prethodne dvije i može biti umjetničko djelo, zanimljiv komad namještaja ili nešto drugo estetski atraktivno.

raspored namestaja2

  1. greška – postavljanje namještaja u kut

Postavljanje namještaja u kut može ozbiljno da poremeti ravnotežu prostora. Namještaj u kutu je kao nož koji siječe cjelinu na dva dijela.

raspored namestaja3

  1. greška – nedostatak slobodnog prostora

Ključ uspješnog rasporeda namještaja je izbor namještaja odgovarajuće veličine i oblika i srazmjera u prostoru. Morate omogućiti kretanje između namještaja. Svaki prolaz bi trebao biti širok bar 90cm. Prostor između stolića i kauča ne bi smio biti manji od 70cm. Slika iznad sofe bi trebala biti jednu trećinu njene veličine itd.

raspored namestaja4

  1. greška – stavljanje funkcionalnosti na posljednje mjesto

Prije kupovine namještaja razmislite kako prostor kanite koristiti. Kada postavljate televizor nećete samo paziti odakle ćete ga gledati već morate paziti i na prirodno svjetlo koje može uticati na kontrast ekrana.

raspored namestaja5

Tagged under

Leave a Reply