3 vrste cvijeća koje će obogatiti vaš vrt ove jeseni

Kasno ljeto donosi depresivan izgled većini vrtova, dvorišta i bašta. Većina biljaka je počela da vene, cvjetovi su sve manji a lišće počinje da opada. Nekoliko biljaka raspoređenih na pravi način učiniće vaš vrt živahnim do kraja jeseni, do prvih mrazeva.

Pampas trava

Pampas trava

Pampas trava (Cortaderia selloana) – ova dekorativna biljka cvjeta prekrasnim cvjetovima u jesen kada većina drugih prolazi. Njen cvijet podsjeća na bijelo perje. Raste do visine od čak 3,5m. Pamapas travu je neophodno u proljeće ošišati kako bi ponovo procvjetala u jesen. Raste na djelimično ili potpuno sjenovitim mjestima. Dovoljno joj je 6 sati dnevnog svjetla. Ovu biljku sadite van domašaja djece jer su joj rubovi listova oštri. Prilikom sadnje u zemlju dodajte kompost ili organsko đubrivo. Sadi se u kasno proljeće tako što se iskopa rupa dubine 35cm i širirne 45cm. Biljke odmaknite jednu od druge bar 1,5m. Ako vam zemlja nije dovoljno drenirana, oko korijena pampas trave naspite pijesak. Biljku je potrebno zalijevati samo prve godine i to jednom u mjesec dana. Kako bi se razvila u bogatu biljku prihranite je gnojivom jednom godišnje. Tokom zime, lišće povežite trakom. Prije zime, zemlju iznad korijena prekrijte pokrivkom za tlo.

hrizanteme

Hrizanteme

Hrizanteme – su izuzetno popularne jesenje biljke koje uljepšavaju vrtove mnogih vrtlara. Cvjetaju u vidu grmlja desetinama cvjetova. Danas postoji na stotine sorti hrizantema koje cvjetaju u širokom spektru boja, veličina i oblika. Najčešće hrizanteme cvjetaju u crvenoj, žutoj, bakarnoj, narandžastoj, bijeloj… boji. Hrizanteme zahtijevaju sunčana mjesta i bogato tlo. 

Sedum Autumn Joy

Sedum Autumn Joy

Sedum Autumn Joy – porodica seduma proizvodi dugotrajne cvjetove. Ova biljka je vrlo prilagodljiva i izdržljiva. Cvjeta od avgusta do novembra cvjetovima koji liče na brokole. Naraste do visine od 60cm. Odlično izgleda u kombinaciji sa ornamentalnim travama. Cvjetaju u rasponu boja od ružičaste do bakarne boje. Sedum zahtijeva sunčane pozicije ali mu nije potrebno mnogo vode. Od proljeća potrebno ga je orezivati, kako bi bio što bogatiji. Dobro podnosi zimu pa će sedum biti zelen duboko u zimu. Sedum ne zahtjeva neku posebnu brigu. Razmnožava se reznicama u kasno proljeće.

Tagged under

Leave a Reply