2 razloga invazije mrava u vaš dom

Postoji više razloga zašto mravi ulaze u vaše domove. Invazija mrava može uticati na vaše zdravlja na mnogo načina. Stoga bi bilo dobro da se upoznate sa razlozima njihovog prisustva i načinima kako da ih suzbijete.

1. Izvor hrane

Slatka hrana, hrana za kućne ljubimce, mrvice rasute po podu, samo su neki od jako primamljvih razloga mravima da vam se usele u dom. Oni lako pronalaze put kroz razne naprsline i pukotine u zidovima, podovima, prozorima i vratima. Stoga držite hranu dobro zatvorenu u spremnicima, što češće usisavajte i pokušajte zapečatiti pukotine koje mogu poslužiti za ulazak mrava.

izvor hrane za mrave

Spriječite mrave da dođu pronađu izvor hrane u vašem domu

2. Prisustvo gnijezda

Drugi razlog invazije mrava jeste prisustvo mravljeg gnijezda unutar kuće ili u neposrednoj okolini. Drvene površine natopljene vodom koja curi negdje u kući njihova su meta. Mravi vole trulo drvo za izgradnju svoga gnijezda. Provjerite da li negdje u vašoj kući curi, a pogotovo ukoliko se to dešava na drvenim površinama. Potrudite se da to popravite što prije.

Da bi bili u mogućnosti da ih eliminišete, najbolje je da poznajete način kako funkcioniše njihova kolonija. Mravlje gnijezo prožeto je mnogim hodnicima i komorama. Kraljica se nalazi u jednoj od komora i sve što radi jeste da se hrani i razmnožava. Tu je i nekolicina mužjaka koji također služe za reprodukciju, dok većinski, a ujedno i mnogobrojni ostatak čine ženke radnice.

zivotni-ciklus-i-clanovi-kolonije-crvenih-vatrenih-mrava

Kraljica (na lijevom kraju slike)  započinje svoj život sa krilima, koje koristi prilikom parenja. Nakon parenja sa mužjakom (ili mužjacima), odleti do mjesta gdje će se gnijezditi. Tada odbaci svoja krila te formira novo gnijezdo u kojem provede život neseći jaja.

One su odgovorne za pronalaženje i donošenje hrane u gnijezdo. Na svom putu ka izvoru hrane radnice ostavljaju hemijski trag iza sebe kako bi drugim mravima omogućile da lako nađu put do hrane.

3. Prijedlozi za eliminaciju

Prvo, pronađite gnijezdo. Hemijskim ili prirodnim mamcima privucite radnike, koji će otrovnu hranu dopremiti nazad do kraljice. Njena smrt za posljedicu ima uništenje kolonije. Nakon tretmana temeljno očistite mjesta gdje su bili mamci i mravlje trase kojima su se kretali mravi radnici.

Raid zamka za mrave

Raid zamka za mrave

Ako je gnijezdo vani, u vašem dvorištu, jedan od načina jeste da ga poplavite. To će ih suzbiti neko vrijeme.

Možete koristiti i sprejeve, ali njihova mana je to što, ukoliko tretirate mravlje brdašce, hemijsko sredstvo dospjeva samo do površnih djelova ali ne i do same kraljice. To će koloniju potjerati dublje u zemlju ali je neće eliminsati. Zato je najbolje koristiti sprejeve koji mogu penetrirati dublje u koloniju i dopremiti otrov do same kraljice.

Kako ova sićušna bića nisu nimalo za potcjeniti i o moći njihove kolonije govori i ovaj zanimljivi video o ”Mravljem megalopolisu”. Pogledajte!

Tagged under

Leave a Reply