10 zamjena za beton u dvorištu

Nekada nije praktično a ni jeftino betonirati određene površine u dvorišu. Primjer su vrtne staze ili mjesta gdje jednostavno ne želite da raste trava. Takođe, beton nije poželjan u vrtovima uređenim u određenom stilu kao što je japanski, vintage, seoski… Međutim, postoje odgovarajuće zamjene za beton koje ćemo vam pokazati.

OBLUTCI

vrt_oblutakUpotrijebite oblutke koje možete kupiti u vrtnom centru, manje količine, ili kupiti na kubik, uglavnom riječnog porijekla. Oblutci mogu biti različite veličine i boje. Birajte one koji su širi i tanji. Stazu ograničite starim ciglama.

CIGLE I ŠLJUNAK

vrt_sljunakCigle i šljunak su dobra kombinacija. Stare cigle slažite u kvadrate a prostor između njih popunite šljunkom. Njima možete napraviti prostor za vrtnu garnituru ili prilaz kući. Mogu da posluže za vrtove u formalnom stilu ali i one u neformlnom.

ŠLJUNAK

vrt_sljunak_1Šljunak je zanimljiv materijal. Možete ga iskoristiti za staze, prilaze kući ili za prostor za odmor, na primjer pored bazena. Ukrasite ga sa ornamentalnom travom. 

ŠKRILJCI

vrt_skriljciŠkriljke možete naći različitih boja. Upotrijebite ih za prostor između grmlja. Oštri su pa nisu pogodni za vrtne staze. 

STIJENA

vrt_stijenaPločasti komadi sedimentnih stijena su materijal koji možete upotrijebiti za vrtne staze. Prostor između njih popunite šljunkom ili oblutcima. Takođe, pločasti komadi stijene gušće poredani mogu poslužiti za prostor gdje ćete postavit vrtnu garnituru, prostor između stijena pospite pijeskom.

GRANITNE KOCKE ILI KALDRMA

vrt_kaldrmaGranitne kocke su materijal koji možete upotrijebiti na različite načine. Tesani kamne možete upotrijebiti za zidanje zidova a kaldrmu za popločavanje vrtnih staza, prilaza, i sl.

KOMBINOVANJE DRVETA, ŠLJUNKA I STIJENA

vrt_kombinacijaZa dvorišta koja želite da imaju prirodan izgled kombinujte ova tri materijala. Drvene daske iskoristite za izgradnju mjesta za postavljanje vrtne garniture a pločaste stijene i šljunak za vrtne staze.

DRVENI PRAGOVI

vrt_pragoviDrvene pragove postavite između šljunka, dobićete izgled plaže. Ali možete ih postaviti i posadit travu između njih.

DRVENE LETVICE

vrt_letviceLetvice mogu biti različite dužine i širine, jednostavno ih poredajte bez nekog reda. Ostavljajte između njih mali prostor koji možete posuti pijeskom.

SITNI TUCANIK

vrt_tucanikIzuzetno je popularan. Kombinujte ga sa prirodnim materijalima. Pošto nije toliko oštar kao škriljci pogodan je za sve površine.

Tagged under

Leave a Reply