10 savjeta kako sačuvati kuću od vremenskih neprilika

Monsunske kiše, snijeg, sibirska hladnoća ili pustinjske temperature, sve ove vremenske neprilike imaju snažan uticaj na naš život. Ali nekoliko jednostavnih kućnih uradi sam projekata može da vas spasi velikih problema. Malo planiranja unaprijed i malo posla koji ćete obaviti na vrijeme tokom godine i vaša kuća će biti u top kondiciji da izdrži sve vremenske nepogode.

Čišćenje oluka

sacuvati kucu od vremenskih neprilika1

1 Nećete vjerovati koliko problema može da stvori neočišćeno lišće iz oluka krova. Kiša koju oluci ne mogu primiti slijevaće se niz fasadu. Ona će ju obojiti bojom koja se ne može oprati, prodiraće u cigle koje će se potom zalediti ili će izazvati vlagu u samom stanu. Svakog novembra očistite oluke od opalog lišća tako ćete spriječiti sve navedene probleme. Drugi način da ih preduprijedite je da na oluke instalirate metalnu mrežu koja će spriječiti upadanje lišća u oluke.

2 Minimizirajte štetu koja može nastati usljed jakih kiša tako što ćete svakih nekoliko godina pregledati krov detaljno. Mnogo je razloga za ovaj posao. Ne rijetko tokom vremena neki crijepovi se pomjere ili puknu. Razlozi su mnogobrojni, kiša, snijeg, vjetar, kamenje,… Kroz oštećeni crijep voda će prodrijeti kroz krov u kuću i napraviti štetu, npr. oštetiti plafon od gips kartonskih ploča. Možda najvažnije mjesto, koje zahtjeva detaljnu provjeru, je oko dimnjaka. To je najslabija tačka krova gdje se najčešće dešava propuštanje vode. Za ovaj posao najbolje je da uanjmite profesionalca.

sacuvati kucu od vremenskih neprilika2

3 Pred kraj ljeta provjerite svoje prozore, posebno one drvene. Naime, nerijetko kroz rupe i šupljine i mala kiša pod naletima vjetra može da uđe u stan i da ošteti vaš namještaj, parket pa i prozore kroz koje ulazi. Primjećene šupljine popravite dok je drvo još uvijek suho.

4 Niske temperature mogu prouzrokovati veliku štetu na ciglama i fasadi. Jake kiše nakon kojih dođu niske temperature prouzrokuju širenje pora i šupljina u ciglama i na fasadi a kao posljedica dolazi do runjenja cigli i pucanja fasade. Posebno treba obratiti pažnju na površine prekrivene sa krečnjakom zbog njegove porozne strukture.

Popravka zida

sacuvati kucu od vremenskih neprilika3

5 Od vitalne važnosti je da prije početka zime i niskih temperatura zaštite sve vodovodne instalacije: cijevi, slavine, fontane i sl. To možete uraditi različitim izolacionim materijalima kao što su: stripopor, mineralna vuna, i sl. Ukoliko putujete usred zime na nekoliko dana pametno bi bilo da ispusite hladnu vodu iz sistema za centralno grijanje jer se može smrznutiu suprotnom postavite termostata na 10ºC.

6 Posljednjih godina naš region se susreće sa problemom čestih poplava. Iako ćemo zaštitu od poplava posebno obraditi u budućnosti željeli bismo napomenuti da se pravovremenom pripremom može spriječiti nastajanje veće štete. Posebno predlažemo nabavku FloodBreak automatskih prepreka za vodu kao i fleksibilnih najlonskih prepreka koje mogu sačuvati cijelo dvorište od poplave. Zapamtite da betonske površine stvaraju samo problem jer ne dozvoljavaju vodi da oteče!

7 Stanovnici primorja i ravničarskih predjela se sreću sa još jednim problemom a to je vjetar orkanske snage. Da li se nama samo čini ili je zaista tako ali posljednjih godina se sve češće javljaju vjetrovi orkanske snage koje iza sebe ostavljaju pustoš. Na prvo mjesto stavite provjeru krova. Krov ne smije da stvara otpor vjetru jer to može da rezultuje katastrofom. Mnogi zanemaruju štetu prouzrokovanu otkinutom ogradom. Nepravilno montirana ograda sasvim sigurno će predstavljati bezbjedonosni problem. Postavite ogradu sa šupljinama kroz koju će vjetar nesmetano prolaziti. Takođe, provjerite svoje drveće, sve grane i stabla koji mogu da budu opasnost uklonite. I na kraju na prozore instalirajte grilje ili kvalitetne roletne.

8 Za kraj smo ostavili probleme nastale jakim suncem. Problemi nastaju posebno kod drvene stolarije koja na suncu blijedi. Oštećena boja je uzrok curenja vode kroz stolariju. Svake dvije godine obnovite boju. Ne zaboravite da je od presudne važnosti priprema drveta prije nanošenja sloja farbe.

9 Drugi problem tokom ljeta su visoke temperature. Visoke temperature mogu da prouzrokuju mnogo problema. nevjerovatno je ali kod manje kvalitetne PVC stolarije primjećena su oštećenja nastala usljed visoke temperature. Takođe, pukotine na krovu omogućiće rosi da prodre na vaš tavan koja će se potom zagrijati usljed velike temperature. Kao posljedica je vlaga koja će se pojaviti na vašem plafonu.

10 Treći problem koji nastaje usljed visokih temperatura je isušivanje. Kao posljedica javlja se venenje biljaka u vrtu. Da biste to spriječili napravite rezerve kišnice, raširite po cvjetnim gredicama malč i sprovedite navodnjavanje kap po kap.

Tagged under

Leave a Reply