10 pravila kako urediti dnevnu sobu

Dekorisanje vašeg stana može biti vrlo zabavno. Prije nego što počnete sa poslom istražite. Istraživanjem smanjujete mogućnost greške i bespotrebno uloženog novca. Pročitajte savjete poznatih dekoratera, naučite i primjenite ih na svojoj dnevnoj sobi.

Benjamine Moore Ivory White, boja slonove kosti.

Benjamine Moore Ivory White, boja slonove kosti.

1. U dobu interneta nije teško dobiti inspiraciju, pregledajte sajtove za design i uređenje, odaberite ono što vam se sviđa. Naravno, neke ideje su neizvedive što zbog budžeta, što zbog veličine vaše dnevne sobe. Sve nacrtajte na papir, ako nemate neki software za uređenje prostora. Pazite na detalje, proporcije… Strategija i plan su bitni u svakom poslu.

2. Krenite od boje zidova, ako želite svijetlu sobu ali ne boju breskve ili žutu igrajte na sigurno, probajte ovu boju Benjamin Moore Ivory White 925. Uvijek ovu boju možete kombinovati sa još jednom bojom.

Najbitnije je da trosjed bude udoban.

Najbitnije je da trosjed bude udoban.

3. Centralno mjesto svake sobe je garnitura za sjedenje, bilo da se radi o sofi, trosjedu, ugaonoj i td. boja sofe može da prati boju sobe ili da bude dijametralno suprotna. Savjetujemo vam da uzmete neku sofu ili trosjed klasičnog izgleda. Postoji jedno pravilo koje se izbjegava na našem području, nikad trosjed ili sofu ne stavljajte uza zid, to smanjuje vizuelno prostoriju! Okrenite trosjed prema vratima. Iza trosjeda možete staviti neku policu za knjige, komodu i sl.

Ovakav stolić može se uklopiti u svaki stil.

Ovakav stolić može se uklopiti u svaki stil.

4. Svaka dnevna soba ima neki stolić, klub, kafe, različitih oblika, materijala, boja … Ukoliko su trosjed i zidovi svijetli kupite stolić tamnije boje. Klub stolić neka bude srednje veličine.

[pullquote]Strategija i plan su bitni u svakom poslu.[/pullquote]

Tepih ili ćilim, moderan ili persijski.

Tepih ili ćilim, moderan ili persijski.

5. Veličina tepiha zavisi od toga kakav pod imate, pretpostavićemo da imate novi parket, laminatni pod ili brodski pod koji je tamniji od zidova i plafona. Tepih neka bude samo uz duž sofe. Boja tepiha neka bude slična drugoj osnovnoj boji prostorije. Ako želite osjećaj udobnosti i opuštenosti na tepih postavite jastuke.

6. Ako planirate imati zavjese postoji nekoliko nepisanih pravila za male dnevne boravke. Zavjese trebaju da budu odmaknute oko 5cm od plafona i oko 3cm od poda. Na ovaj način soba će izgledati višlja a prozori duži. Zavjese ne moraju biti od zida do zida, naprotiv, razmaknute će dati bolji efekat! Za veće prostorije možete koristiti i roletne u boji, one će dati prostoriji osjećaj proporcije.

7. Osvjetljenje je vrlo bitno. Umjesto jednog rasvjetnog tijela kao što je luster koristite njih više, u vidu lampi, stropnog osvjetljenja, osvjetljenja postavljenog iza objekata, akcentovanog. Ovakvo osvjetljenje daće prostoriji osjećaj intimnosti, opuštenosti, srdačnosti.

8. Pazite na balans u prostoriji. Ako je u jednom dijelu dnevne sobe grupisano mnogo namještaja u suprotnom napravite kutak sa foteljom za čitanje.

9. Kombinujte različite stilove. Ne morate da pazite na istu vrstu drveta, slobodno kombinujte različite vrste i teksture drveta pa i namještaj od pruća, metala.

10. Da bi  dnevna soba bila udobna koristite detalje; slike, knjige, vaze, figurice. Pojedine elemente grupišite.

Budite maštoviti ali poslušajte savjete i iskustva drugih.

total_sales:
0
Tagged under

Leave a Reply