10 poslova koje trebate obaviti u vrtu ove jeseni

Samo zato što kiša češće pada i što je hladnije ne znači da trebate okrenuti leđa svom vrtu. Naprotiv, ako malo više posvetite vremena svom vrtu ove jeseni možete očekivati da će vaš vrt biti još ljepši sljedeće sezone. Pored toga jesenju depresiju ćete odagnati radom u zemlji, provođenjem više vremena na zraku i uživanjem u planiranju dizajna vrta za sljedeću godinu. Zbog toga smo napravili spisak deset poslova koje trebate da uradite ove jeseni a koje su neophodne za ljepši vrt.

OBOGATITE TLO

Jesen je idelano doba godine da kompost raspete po svojim cvjetnim gredicama. On će obogatiti zemlju, poboljšati teksturu i drenažu. Ako nemate svoj kompost kupite ga. Neka vam ovo bude No.1 posao svake jeseni.

Saznajte sve o kompstu.

ČIŠĆENJE!

Da, znamo da ovo nije najzabavniji posao kada je riječ o vrtu ali što se mora nije teško. Uklonite sve uvele i bolesne biljke. Uklanjanje suhih i oboljelih izdanaka je izuzetno važno, na ovaj način se sprečava širenje bolesti i pojavana nametnika.

Saznajte sve o jesenjem čišćenju vrta.

MALČ ILI POKRIVKA ZA ZEMLJU

jesen u vrtu1

Ako živite u planinskim krajevima gdje je zima dosta oštrija nego u nizinama ili primorskim regionima onda je postavljanje malča oko biljaka najvažniji posao. Na ovaj način sačuvaćete biljke od mraza i pomoći im da prezime neoštećene. Umjesti uobičajena 3cm malča oko biljaka raspite 5cm. Ne zaboravite da malč odmaknete od stabla kako biste spriječili pojavu bolesti i parazita.

Saznajte sve o malču.

NARUČIVANJE PROLJEĆNIH CVJETNICA

Sada je pravo vrijeme da naručite lukovice tulipana ili narcisa koje ste vidjeli kod susjeda. Ne zaboravite da se lukovice sade u kasnu jesen!

Saznajte sve o kupovini sjemena.

RAZMNOŽAVANJE BILJAKA DIJELJENJEM KORIJENA

Jesen je vrijeme kada trebate iskopati svoje višegodišnje biljke i podijeliti ih na nekoliko manjih dijelova koje će sljedeće godine biti zasebne biljke. Ovaj posao se može uraditi i u proljeće ali ako to uradite u jesen omogućavate biljci da do proljeća uspostavi novi korijenov sistem.

Saznajte sve o razmnožavanju biljaka dijeljenjem korijena.

NAHRANITE PTICE

jesen u vrtu2

Ako već nemate napravite hranilice za ptice. Pomozite pticama da prezime a one će vas u proljeće nagraditi svojom pjesmom.

PRIHRANITE TRAVNJAK

Ako želite zelen i bogat travnjak u proljeće nikako nemojte zaboraviti da ga u jesen prihranite.

Saznajte sve o pripremi travnjaka za zimu.

Saznajte sve o jesenjoj sadnji travnjaka.

SISTEM ZA ZALIJEVANJE

Ispraznite sva crijeva. Oko prskalica postavite kape od stiropora koje će ih zaštititi od niskih temperatura. Takođe, zaštitite debelim slojem stiropora šaht kako biste spriječili zamrzavanje vodovodnih instalacija.

JESENJA SADNJA

Jesen nije razlog da vaše saskije i cvjetne gredice budu prazne. Hrizanteme, kale i pansije cvjetaju do prvih mrazeva pa zašto to ne iskoristiti.

Saznajte sve o jesenjoj sadnji hrizantema.

Jesen je idelano vrijeme za uživanje u šolji čaja na jesenjm suncu, ako sebi još stvorite atmosferu jesenjim cvjetnicama užitak će biti potpun.

Tagged under

Leave a Reply