10 pametnih načina da napravite rasadu

Ako se želite uštedjeti prilikom sadnje sjemena sezonskih biljaka, posadite ih u priručne saksije. Sjeme možete posaditi u papirnu školjku za jaja, staru konzervu, šolju za kavu, itd. A šta posaditi u te “saksije”? Cvijeće ali i začinske biljke i povrće. Samo upotrijebite maštu i stvari koje ste namjeravali inače baciti.

lude_saksije_11 Staru konzervu za farbu ukrasite sa bojama. Neka vam slika posluži kao inspiracija.

lude_saksije_22 U ovim šašavim saksijama započnite sezonske biljke iz sjemena. Jednostavno oko staklene čaše obmotajte naslovnu stranu starih novina, onu masnu. Izvadite čašu i napravite dno saksije tako što ćete jednostavno smotati papir. Zalijepite ga selotejp trakom. Saksijice postavite u plastičnu posudu. 

lude_saksije_33 Iako ova ideja nije toliko zabavna uštedjeće vam novac. Upotrijebite stare module za sadnju sjemena. Nabavite ih od proizvođača cvijeća koji ih bacaju.

lude_saksije_44 Saksije u kojima ste kupili biljke u vrtnom centru nemojte nikada bacati. U njih možete posaditi biljke koje rastu iz velikih sjemenki, kao što je grah.

lude_saksije_55 Kao priručne saksije upotrijebite rolne od toalet papira ili paprinih ubrusa. Postavite ih u plastičnu posudu i u njih stavite podlogu za biljke.

lude_saksije_66 Zašto i vi ne bi reciklirali upotrijebljena tetrapak pakovanja od sokova ili mlijeka. Ona su idealna za sadnju sjemena. Samo ne zaboravite da napravite rupu za drenažu.

lude_saksije_77 Plastične posude u kojima kupujete gotovu hranu možete iskoristiti kao mali plastenik s obzirom da se mogu zatvoriti. Kada biljke niknu otvorite ih kako bi mogle nesmetano da rastu.

lude_saksije_88 Kada vam je problem nedostatak prostora biljke započnite u vertikalnim vrtovima. Upotrijebite kanistere u kojima se kupuju veće količina mlijeka, soka ili ulja.

lude_saksije_99 E ovo zovemo zabavom u ljuskama jajeta posadite lukovice narcisa ili tulipana. Na dnu ljuske iglom probušite nekoliko rupa potom u ljusku stavite malo zemlje i lukovicu. Redovno zalijevajte jer nema šta da zadržava vodu. Kada lukovice puste listove samo ih zajedno sa ljuskom jajeta posaite u vrt. Lukovica je biorazgradiva i bogata mineralima.

lude_saksije_1010 Posadite sjemenke cvijeća u bombe od starog papira. Ovo je odličan način da upotrijebite stare novine. Isjecite ih u trake, stavite u posudu u koju potom nalijte vodu. Pustite da se novine napiju vode a zatim ih izmješajte mikserom. Ako je malo vode ,dolijte još. Kada stvorite masu izvadite je u cjediljku da se ocijedi. Potom pravite loptice u koje posadite sjemenke. Papir će dobro čuvati vlagu i sjemenke će ubrzo proklijati. Kasnije samo posadite bombe sa biljkama u vrt.

Tagged under

Leave a Reply