10 Očaravajućih kućica inspirisanih Tolkinovom trilogijom ”Gospodar prstenova” – Prvi dio

Za sve fanove Tolkinove trilogije u ovom članku sastavili smo spisak 10 kuća sličnih ili inspirisanih kućicama Hobita . Uživajte!

1. Šumska kućica u Zapadnom Velsu

Simon Dale iz Velsa je osmislio i otjelotvorio ovu predivnu, praktičnu kućicu koja neodoljivo podsjeća i koja je očigledno inspirisana kućicama hobitskog ”Okruga” (eng. Shire). Izgradnja ga je koštala samo 3000 funti.

Hobitske-kucice

2. Rezidencija Gospodar prstenova na Barbadosu

Da nije izgađena davne 1975 mnogi bi vjerovatno pomislili da je tvorac ovog zdanja Ian Morrison bio inspirisan filmovima Peter-a Jackson-a. Kućica se nevjerovatno uklapa u umirujući okoliš, kao da ju je sama priroda tu stvorila.

Hobitske-kucice10

3. Simpatične kućice na Novom Zelandu

Scene Hobitona iz popularne trilogije su snimane u Matamati, na Novom Zelandu. Mnoge hobitske kućice koje su izgrađene u svrhu snimanja istih, sada su turistička atrakcija i dom ovcama sa obližnje farme. Eterijeri ovih kućica nisu nikada zavšeni zato što su scene  unutrašnjosti ovih kućica ustvari snimane u studiju tako da za to nije bilo potrebe.

Hobitske-kucice12

Hobitske-kucice11

4. Dina-kuća

Iako William Morgan, idejni tvorac ove kuće nije naumio da napravi kućicu iz bajke, mnogi će se složiti da ona u mnogome nalikuje domovima Hobita iz Tolkinove mašte. Kuća se nalazi u Atlantic Beach-u, USA a napravljena je 1975.

Hobitske-kucice6

Hobitske-kucice5

5. Podzemna rezidencija u Švicarskoj

Ova neobična građevina ima sve ono što jedna uobičajena kuća ima. Veliki prozori čine je primjetnom i privlače pažnju na unutrašnji dekor.

Hobitske-kucice8

Hobitske-kucice15

 

Tagged under

Leave a Reply