10 novih ideja za uređenje dvorišta

Uređenje dvorišta je više od sadnje cvijeća i popločavanja staza. Uspješno uređeno dvorište podrazumjeva stvaranje prijatnog mjesta u kome ćete uživati. Mnogo je načina da se ovo ostvari a mi smo sakupili deset novih ideja koje će pomoći da dvorište dobije sasvim novi izgled. I ne, nikad nije kasno za uređenje dvorišta.

ideje za uredjenje dvorista1

Dosadne betonske stazice koje su odslužile svoje zamijenite sa kamenim pločcama grupisanim u ostrva. Ona mogu biti simetrična ili asimetrična. Prva su bolja za formalna dvorišta. Još zanimljivje će biti ako na najveće ostrvo od kamenih ploča postavite vrtnu garnituru.

ideje za uredjenje dvorista2

Potok

U posljednje vrijeme su stalno prisutni problemi klizišta i bujičnih voda tokom kišnih dana. To se može riješiti tako što ćete sve slivne vode svesti u korito napravljeno kao fokalna tačka vrta. Ubuduće umjesto da se brinite šta donosi nova kiša uživaćete u svom potoku ispod kuće.

ideje za uredjenje dvorista3

Izdignuto dvorište

Stanovnici ravničarskih predjela se uglavnom žale na dosadnu ravnicu. Sada možete napraviti podijum na koji ćete postaviti vrtnu garnituru ili pergolu. Kao osnovu upotrijebite grubo tesani kamen a prazan prostor naspite zemljom koju dobro utabajte. Na kraju posadite travu i sredinu podijuma popločajte.

ideje za uredjenje dvorista4

Sjenica

Još jedan način da svoje dvorište učinite zanimljvijim je izgradnja sjenice uz koju posadite ružu penjačicu ili neku drugu lozu. Za shabby chic izgled izaberite odgovarajuću vrtnu garnituru a prostor popločajte kamenim pločama.

ideje za uredjenje dvorista5

Privatnost u dvorištu

Nekada nismo u mogućnosti imati privatnost u dvorištu a nemamo vremena da čekamo da izraste živa ograda. U tom slučaju pribjegnite privremenom rješenju. Napravite pozadinu za svoju vrtnu garnituru u vidu drvenih rešetki na koje skrenite neku lozu. Sve će još ljepše izgledati ako oko svega posadite cvijeće u gredicama i odgovarajućim vrtnim bordurama.

ideje za uredjenje dvorista6

Jezerce

Duga i uska dvorišta stvaraju velike probleme kod uređenja. Međutim, ona će izgledati veća ako postignete refleksiju neba u vrtnom jezercetu ili ribnjaku. Sasvim dovoljno će biti jezerce veličine 1,8mx1,2m. Ne samo da će ovakvo jezerce biti estetski ukras vrta ono će učiniti i da dvorište izgleda veće.

ideje za uredjenje dvorista7

Pergola

Pergole i sjenice su nezaobilazan vrtni element koji kod nas nije dovoljno iskorišten. Ove jeftine strukture najbolje je postaviti zasebno, da čine jednu funkcionalnu cjelinu dvorišta. Pergola se može postaviti na izdignut podijum u ravnim dvorištima ili na terasu na strmim dvorištima. Umjesto loze mogu se postaviti baldahini a ispod se najčešće stavlja odgovarajuća vrtna garnitura.

ideje za uredjenje dvorista8

Uronjena dvorišta

Postoji nešto tako otmjeno kod uronjenih dvorišta. Uronjeni dio dvorišta za vrtnu garnituru nije teško napraviti. Potrebni su odgovarajućibetonski blokovi za zid i behaton ploče u sličnom stilu za pod. Uz ivicu zida posadite cvijeće koje će cvjetati cijelo ljeto.

ideje za uredjenje dvorista9

Dvorište bez trave

Ako volite cvijeće a mrzi vas kositi travnjak, uklonite ga u cijelosti. Umjesto nejga posadite seriju vrtnih gredica. Sve će podsjećati na engleske vrtove, a dodatnu draž stvorite sjenicom sa klupom. Da bi se riješili zalivanja postaviti cijevi u zemlju za navodnjavanje.

ideje za uredjenje dvorista10

Paviljon

I za kraj smo ostavili kako da uredite prostor sa kupovnim paviljonom. Postavite ga u dio dvorišta u koji želite, najbolje je u hladovinu drveta. Oko njega postavite nekoliko velikih saksija u grupama u koje posadite kombinacije biljaka. Paviljno više nisu toliko skupi a dolaze u velikom izboru obilka i veličina. Kada se sezoni približi kraj, samo uklonite tkaninu sa paviljona.

Tagged under

Leave a Reply