10 novih ideja za samonosive viseće stepenice

Unutrašnje stepenice nisu samo arhitektonski element već su i dekorativni. Imati nešto unikatno u svom domu je neprocjenjljivo a upravo su takve samonosive viseće ili lebdeće stepenice. Ove stepenice su posebno atraktivne u moderno ili minimalistički opremljenim enterijerima. Samonosive stepenice mogu se napraviti od najrazličitijih materijala a neki od njih su: drvo, beton, staklo, metal,… vrsta materijala zavisi od stila u kom je uređen prostor ali i od namjene stepenica.

Samonosive viseće ili lebdeće stepenice nemaju vidljivih nosača ali ni drugih dekorativnih elemenata prisutnih na klasičnim stepenicama. One daju osjećaj lebdenja pa zbog toga i nose takav naziv. Najčešće su ove stepenice i bez rukohvata ali i ako postoje rukohvati oni su vidljivi i upečatljivi. Stepenici su vrlo često od drveta ali i od već pobrojanih materijala.

S obzirom da su samonosive viseće stepenice upečatljive i prozračne savjetuje se njihovo postavljanje u velikim prostorima u kojima postaju fokalna tačka. Međutim, lebdeće stepenice štede prostor pa su pogodne za postavljanje u prostorije koje su po kvadraturi male.

Pogledajte deset ideja za samonosive viseće stepenice koje vam mogu biti inspiracija prilikom planiranja svojih.

1Ove stepenice su izuzetno upečatljive jer su u crnoj boji, masivne u odnosu na bijeli zid na koji su polijepljene klasične pravougaone bijel keramičke pločice.

2Drvene samonosive lebdeće stepenice lijepo će izgledati u enterijeru u kome dominira drvo.

visece stepenice6

3Nerijetko, da bi se postigao efekat lebdenja, uz stepenike se postavlja rasvjeta.

4Samonosive staklene stepenice odlično će se uklopiti u moderan minimalistički enterijer.

5Samonosive stepenice se mogu instalirati i u stubište. Nivoi se mogu podijeliti staklenim zidom.

6Nije neophodno da svi stepenici budu samonosivi. Ako se postavi samo prvih nekoliko visećih stepenika postići će se efekat kao da su čitave stepenice lebdeće.

7Samonosive viseće stepenice mogu biti napravljene i od metala, baš kao na slici gdje je enterijer u industrijskom stilu.

8Rukohvati na visećim stepenicama su upečatljivi i sa njima čine jednu cjelinu. Vrlo često se samonosive stepenice ukrašavaju užadima.

9Ovo je još jedna ideja za samonosive stepenice u stubištu, gdje igra svjetlosti čini da ove stepenice izgledaju kao da lebde u vazduhu.

10I za kraj smo ostavili stepenice koje se mogu instalirati u mali prostor. iako nisu u cijelosti viseće one su samonosive jer ne postoji dodatna podrška za njih.

Tagged under

Leave a Reply