10 najljepših svjetskih parkova prirode

Nacionalni parkovi prirode stvoreni su kako bi sačuvali divlju ljepotu za buduća pokoljenja. Iako svaki nacionalni park je lijep, nekoliko njih, na svjetskom nivou, se izdvaja kako prirodnim čudima tako i površinom. Mi vam donosimo deset najljepših svjetskih parkova prirode.

1. Snowdonia, Vels – ovaj nacionalni park je smješten naobroncima Snpwdon planine koja je visoka oko 1100m. Krase ga šume, jezera, rijeke, ali i nekoliko napuštenih zamkova. Ovaj nacionalni park je mjesto dešavanja brojnih legendi i priča.

Snowdonia, Wales

Snowdonia, Vels

2. Grand kanjon, SAD –  rijeka Colorado je stvorila ovaj kompleksni kanjon, nije se to desilo preko noći već je trajalo tokom hiljada godina. Grand Canyon se nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine i jedno je sedam prirodnih svjetskih čuda.

Grand Canyon, USA

Grand Canyon, SAD

3. Kruger, Južna Afrika – ovo je jedan od najvećih nacionalnih parkova na svijetu koji obuhvata stotine kvadratnih kilometara. U njemu se žive neke od najugroženijih životinjskih vrsta. I pored nekoliko kampova gdje turisti mogu da prenoće moguće je i kampovanje jer nije potrebno posebno dopuštenje, ali se treba čuvati krupnih grabljivaca.

Kruger National Park, South Africa

Kruger National Park, Južna Afrika

4. Deosai, Pakistan – kada stigne proljeće ova nacionalni park procvjeta milionima boja. Po tome je i najpoznatiji. Ovdje cvjetaju neke od najljepših biljnih vrsta. Visoravan na kojoj se nalazi park je jedna od najviših na svijetu.

Deosai, Pakistan

Deosai, Pakistan

5. Kakadu , Australija – ovo je svakako najpoznatiji nacionalni park u Australiji. U njemu se pored rijetkih biljnih i životinjskih vrsta nalaze i arheološka nalazišta sa slikama Aboridžina.

Kakadu National Park, Australia

Kakadu National Park, Australija

6. Hortobagy, Mađarska – ovaj najstariji mađarski nacionalni park je uvršten u Svjetsku baštinu. Dom je divljim konjima i ugroženim pticama.

Hortobagy, Hungary

Hortobagy, Mađarska

7. Plitvička jezera, Hrvatska – ako niste bili na Plitvicama krajnje je vrijeme. Ovaj prirodni dragulj oduševiće vas raznolikošću biljnog i životinjskog svijeta.

Plitvička jezera, Hrvatska

Plitvička jezera, Hrvatska

8. Madain Saley, Saudijska Arabija – za razliku od ostalih parkova gdje je zelenilo na svakom koraku u ovom nacionalnom parku preovladavaju kamen i pustinja. Tek tu i tamo se nalaze oaze.

Madain Saley National Historic Park, Saudijska Arabija

Madain Saley National Historic Park, Saudijska Arabija

9. Sagarmatha, Nepal – nacionalni park koji možete vidjeti u filmu Sedam samuraja. Pored nekoliko sela Sherpa i nekoliko manastira nema drugih stanovnika.  Svakako najpoznatiji je po najvišem vrhu Zemlje, Mont Everestu.

Sagarmatha National Park, Nepal

Sagarmatha National Park, Nepal

10. Iguazu, Argentina i Brazil – ovaj nacionalni park je stvoren da bi se zaštitile kišne šume. Prostire se na teritoriji Argentine i Brazila. Turiste privlači Iguazu vodopad koji se u stvari sastoji od mnoštva manjih vodopada. Ovdje se mogu vidjeti, jaguari, tapiri, kajmani …

Iguazu

Iguazu

Tagged under

Apologies, but no related posts were found.

Leave a Reply