10 načina da uštedite prostor u kuhinji

Iskoristite što više možete od dostupnog prostora u kuhinji pametnim ali jeftinim rješenjima. Možda su vam neka poznata ali će vam dobro doći kratko podsjećanje. Male kuhinje, pametno uređene, mnogo su toplije i ugodnije od velikih. 

male_kuhinje_11 U svakoj kuhinji je mnogo malih, zrnastih stvari. Jedan od lakših načina je da ih sačuvate u različitim posudama, ali još ljepše će to izgledati ako ih stavite u prelijepe vintage metalne posude. Ako su pak posude istoga dizajna poredajte ih u liniju ili se potrudite da nađete iste posude u više veličina.

male_kuhinje_22 Kuhinjsko ostrvo nije samo trend već i potreba. Razmislite samo koliko bi stvari mogli na njemu obavljati, a prostor ispod njega vam može poslužiti za ostavljanje svakodnevnih stvari. Umjesto skupih kuhinjskih ostrva može poslužiti jednostavni sto od dasaka, sa ili bez ladica. Između kuhinjskih ostrva i kuhinjskih elemenata ili zida ostavite najmanje 125cm za prolaz.

male_kuhinje_33 Male kuhinje su zanimljivije sa jednostavnim i praktičnim rješenjima. A upravo jedno od takvih rješenja je otvorena polica sa pletenim košarama. Razmislite samo koliko ovakve police imaju prednosti; nema vrata za otvaranje, sve je nadohvat ruke, lijepo izgleda… 

male_kuhinje_44 Još jednu stvar mora da ima svaka kuhinja a to je sto za brze obroke. Iako vam izgleda da je vaša kuhinja toliko mala da u nju više ni šibica ne može stati, mi smo sigurni da možete naći prostora za jedan ovakav sto. Kada ga ne upotrebljavate jednostavno ga preklopite uza zid a kada vam treba rasklopite ga. Možete ga naći u IKEA-i za 30 evra. Na sličan način možete imati i stolice.

male_kuhinje_55 Uske metalne police možete montirati iza vrata ili na neko drugo mjesto koje je usko, npr. iznad stola. Ovakve police su visine oko 60cm i oko 20cm dubine. Lijepo će se slagati u kuhinji uređenoj u industrijskom stilu.

male_kuhinje_66 Nemojte ignorisati neiskorišten prostor na kraju kuhinjskog elementa ili na kraju kuhinjskog ostrva. Iskoristite ga tako što ćete postaviti mini police za vino, kuhare, i sl. Vrh ovakve police neka bude pločast kako bi mogao biti dodatna radna površina.

male_kuhinje_77 Ne rijetko se postavi problem da je razmak između polica u kuhinjskim elementima isuviše veliki tako da pola takve police ostane neiskorišteno . Na takvu policu postavite rezervne police tako da možete slagati npr. šolje na dva nivoa. 

male_kuhinje_98 Ako imate malo dijete znate koliko je nekad potrebno brzo sušenje veša. Pomalo smo zaboravili na ove portabl štrikove za veš ali oni su zaista praktično rješenje. Namjestite ovakav štrik za sušenje veša ispod police kako bi iskoristili prostor za ostavljanje stvari kao što su na primjer štipaljke.

male_kuhinje_89 Iako ovakve police sa točkićima dosta nas koristi u kupaonicama one su dobro rješenje i za kuhinje. Izaberite one od deblje plastike ili od metala. Na njih možete ostaviti stvari koje često koristite ili čak povrće kao što je luk, mrkva, paradajz… Ovakve male police možete staviti ispod stola ili kuhinjskog ostrva i kada vam trebaju te stvari dovući ih do radne površine ili sudopera.

male_kuhinje_1010 Mnogo problema u kuhinji predstavljaju mrtvi uglovi u kuhinjskim elementima koji su vrlo često nedostupni i neiskorišteni iz tog razloga. Međutim, danas se mogu kupiti ovakve police koje se lako mogu izvući. Nažalost ovo rješenje je moguće samo za kuhinje koje se prave od nule.

Tagged under

Leave a Reply