10 načina da se riješite prašine

Bez obzira koliko vaš dom bio čist ne može da bude bez imalo prašine. Prašina je problem s kojim s srećemo svakoga dana. Ona je i više nego dosadna. Za ljude koje pate od astme, alergije i drugih disajnih bolesti ona predstavlja istinsku opasnost s kojim se moraju svakodnevno nositi.

Prašina je sastavljena od mnogo elemenata koji uključuju: sitne čestice prljavštine, polena, spora buđi, mrtve kože, dlaka, čestica piljevine, niti tkanina, itd. Smanjivanje prisustva prašine u vašem domu bitno će uticati na kvalitet života i zdravstveno stanje onih koji žive u takvom stanu. Održavanje čistoće i sedmična rutina uklanjanja prašine, dugoročno gledajući, značajno će smanjiti prisustvo prašine. A  ovo su neki od načina kako da smanjite prisustvo prašine u vašem domu:

1 Kupite kvalitetan otirač

Otirač

Otirač

Svaki put kada vi ili vaši gosti uđete u vaš stan uneosite određenu količinu prljavštine, nekada manju nekada veću. Kupite kvalitetne otirače koje ćete postaviti sa obe strane vrata. Najbolji otirači su oni sa čekinjastim vlaknima koji ne samo što će ukloniti prljavštinu već će je zadržati duboko u sebi. Ovakve otirače redovno čistite i perite.

2 Redovno održavajte higijenu kućnih ljubimaca

Kućni ljubimci koji se pravilno ne održavaju su jedan od glavnih izvora prašine. Redovno ih kupajte i četkajte kako bi smanjili količinu mrtvih ćelija kože i dlake koja najčešće završi na namještaju i podu. Kupite kutiju koja je zatvorena sa svih strana gdje će vaš kućni ljubimac spavati.

3 Držite prozore zatvorenima

Iako zvuči pomalo nelogično ali držanjem otvorenih prozora da uđe svjež zrak povećavate i količinu prašine koja ulazi u vaš dom. Na taj način će ući polen, aerobene spore, čađ i sl. Količinu prašine koja ulazi u vaš stan kroz prozore i vrata najbolje ćete vidjeti na staklu prozora za sunčanog dana. Držite prozore zatvorenima posebno onih dana kada je pojačan vjetar.

4 Odreknite se tepiha

Izudarajte tepih kao nekada

Izudarajte tepih kao nekada

Iako je uklanjanje tepiha pomalo drastično, tako ćete značajno smanjiti prisustvo prašine u vaešm domu. U tepisima se krije najviše prašine koja se oslobađa u vazduh svaki put kada stanete na tepih. Ako ste u mogućnosti zamjenite tepihe nekim drugim materijalima kao što su drvo, linoleum, vinil koji se mnogo lakše čiste.

5 Čistite jastuke

Iako mijenjate postejinu i jastučnice svake sedmice prašina nastanjuje vaše jastuke ali i jorgane. Jastuke perite u blagom deterdžent u veš mašini bez centrifuge. Nakon susšenja ih dobro rastresite. Ili ih jednostavno odensite na hemijsko čišćenje.

6 Stari načini čišćenja tepiha su nekad i najbolji

Ako se ne možete odreći tepiha u svome domu povremeno ih istresite napolju ili ih dobro izudarajte. Na ovaj način ćete ukloniti više prljavštine i prašine nego usisivačem.

7 Riješite se statičkog elektriciteta

Statički elektricitet se stvara u prostorijama u kojima je vazduh suh. Statički elektricitet privlači prašinu koja se nakuplja na otvorenim površinama. Kako biste smanjili količinu statičkog elektriciteta kupite ovlaživač vazduha. Držite vlažnost u prostoriji na 40-50% i uskoro ćete primjetiti manje prašine.

8 Usisavanje

Sklonite odjeću koju ne koristite u vreće

Sklonite odjeću koju ne koristite u vreće

Nemojte samo usisavati pod tj. tepih, usisajte i kauče, fotelje, zavjese i druge predmete obložene tkaninom. Na ovaj način uklonićete mnogo prašine za koju niste ni zanli da postoji.

9 Očistite venecijanere i panelne zavjese

Vrlo često zaboravimo očistiti venecijanere. Površine venecijanera privlače prašinu kao svjetlo insekte. Čistite ih redovno bar jednom sedmično.

10 Odjeću sklonite u vreće za odjeću

Odjeću koju ne upotrebljavate ili koju rijetko upotrebljavate sklonite u vreće predviđene za to. Danas postoji veliki izbor ovih vreća od običnih do vakumskih koje štede i prostor. Korist je dvojaka, spriječićete stvaranje prašine a vaš ormar ili plakar će biti uredan.

Tagged under

Leave a Reply