10 načina da osvježite svoju garsonjeru

Ako živite u grasonjeri to ne mora da znači da ona ne može biti uređena sa stilom i da prati najnovije trendove u uređenju enterijera. Sljedeći put kada budete razočarani svojom garsonjerom razmislite kako da je osvježite, učinite je modernim i toplim domom.

IKEA cipelarnik

IKEA cipelarnik

1 Ključ opremanja garsonjere je u maksimalnom iskorištavanju dostupnog prostora. Obuća nerijetko zauzima mnogo prostora, problem riješite cipelarnikom kao što je ovaj iz IKEA-e. U ovaj cipelarnik može da stane čak 30 pari obuće.

Drvena pregrada

Drvena pregrada

2 Vrlo često se srećemo sa potrebom da pojedine prostore izdvojimo, vizuelno odvojimo, od ostatka stana. Ne morate da se ograničite na zavjese i paravane. Postavite drvenu pregradu koja može biti različitih veličina. Ova pregrada može biti i trajna u tom slučaju je dobro pričvrstite za pod i plafon.

Koloritni dodaci

Koloritni dodaci

3 Dodajte elegantne dodatke kao što su lusteri, podne lampe, umjetničke slike, jastuci sa cvjetnim uzorkom… Kombinacija jednog ili više ovih dodataka svaki će prostor učiniti ljepšim, udobnijim i toplijim. Obratite pažnju na boje, veličinu i oblik. 

Polica od poda do plafona

Polica od poda do plafona

4 Koliko vam je puta zatrebao dodatni prostor za vaše knjige, filmske naslove, kutijice….? Riješite problem instaliranjem polica od poda do plafona. Prilikom kupovine ovakvih polica obratite pažnju na širinu. Nisu vam potrebne duboke police, one zauziamju mnogo prostora a nema potrebe za policama od 40cm. Police podijelite na funkcionalne cjeline, multimedija, knjige, kutijice…

Plastične providne stolice i fotelje

Plastične providne stolice i fotelje

5 Osvježite prostor i vizuelno ga povećajte sa providnim plastičnim stolicama.  Namještaj koji ne blokira svjetlost, tj. providan, daje osjećaj prozračnosti i širine malim prostorima. Prostor uređene sa plastičnim ili staklenim provodnim namještajem unijeće duh modernog u vašu garsonjeru.

Rješenje za stanove sa visokim stropom

Rješenje za stanove sa visokim stropom

6 Ako ste mislili da su kreveti za sprat rezervisani samo za dječije sobe, griješite. Stanovi sa dovoljno visokim plafonom mogu se transformisati u udoban dom sa odvojenom spavaćom sobom na drugom nivou. Pri tome treba iskoristiti i pregradni zid, koji služi kao oslonac, za plakar.

Pletene korpe

Pletene korpe

7  Po pravilu, kupaonice u malim stanovima su male. Na zid okačite pletene korpe. Ne samo da će biti vrlo dekorativne već ćete dobiti dodatni skladišni prostor za ručnike, kozmetičke preparate, i sl. Ovakve košare možete postaviti iznad toalet šolje, veš mašine i sl.

Izdignuti krevet

Izdignuti krevet

8 Dizajneri rade danonoćno kako bi stvorili što više prostora za vaše stvari. Nekada su rješenja za dodatni skladišni prostor izuzetno jednostavna. Jedno od takvih rješenja i ovaj izdignuti nivo koji služi kao podloga za krevet ali i plakar. U jednom dijelu su police dok se u drugom nalazi sanduk u koji možete spremiti posteljinu. Za intimniju atmosferu postavite LED rasvjetu u police.

Rješenje za sobe bez plakara

Rješenje za sobe bez plakara

9 Nemate ormar? Nema problema. Postavite šipke u pozicije po želji iznad uzglavlja kreveta i napravite mjesto za vašu odjeću. Pazite samo na boju, preporučujemo bijelu sobu kako bi se boje i teksture odjeće istakle.

Niska komoda

Niska komoda

10 I na kraju ćemo vam pokazati još jedan način kako da iskoristite prostor koji inače ne bi imao nikakvu funkciju. Kupite nisku komodu koja je L oblika i koja prat linije vaše sofe. Pored polica koje sadrži gornja površina može poslužiti kao mjesto za stolnu lampu, jastuke, cvijeće i sl.

Tagged under

Leave a Reply