10 ljetnjih savjeta za zdravlje cvjetnica

Ljeto je. Cvjetnice su većinom u punom cvijetu. Međutim, greške će im značajno skratiti vrijeme cvjetanja. Da biste ga produžili, pogledajte nekoliko savjeta za zdravlje cvjetnica. Sa ovim savjetima najveći broj cvjetnica će cvjetati do kasno u jesen.

1 Jednom kada cvjetnice dostignu svoju punu veličinu i popune saksiju potrebno im je obezbijediti dovoljno vode. Ispod saksija stavite tanjirić koji će sakupljati vodu koja izađe kroz rupe za drenažu. Tokom žarkih dana biljke zahtjevaju svakodnevno zalijevanje. Najbolje ih je zalijevati u večernjim satima kada će imati dovoljno vremena da uzmu neophodnu vodu.  Posebno velike biljke zahtjevaju zalijevanje dvaput dnevno, kao npr. hibiskus.

cvjetnice1

2 Posebno visoke biljke potrebno je skratiti sredinom ljeta. Iako će kasnije cvjetati ali će vas spasiti borbe sa visokim izdancima. Dobar kandidat za ovo skraćivanje je Buddleja davidii.

Petunije su već u puno cvatu i već uveliko vise sa oboda saksija. Sad je najbitnije redovno ih prihranjivati kako bi cvjetovi bili bujni. Svako drugo zalijevanje dodajte i tečno đubrivo u vodu. One petunije koje ne izgledaju baš najbolje skratite a svaki peti izdanak odsijecite do zemlje.

cvjetnice2

4 Ako su vam petunije bez cvjetova ili sa cvjetovima samo na vrhovima i sa malo lišća vrijeme je da ih dobro orežete. Izdanke skratite do visine od oko 3cm ili do ruba saksije. Uklonite sve uvele cvjetove. Nakon toga dobro ih zalijte i prihranite sa sporo oslobađajućim gnojivom.

5 Lišće koleusa održite zdravim i krupnim tako što ćete redovno uklanjati pupove cvjetova.

6 Pepelnica je bolest koja vrlo često napada cinije. Pepelnicu je najbolje tretirati prije nego se pojavi. Ako se već pojavila moraćete uložiti mnogo više truda a ni tada uspjeh nije zajamčen.

Begonije i salvije imaju izuzetno nježne izdanke. Ljeto je vrijeme iznenadnih oluja. Da biste zaštitili ove cvjetnice postavite ih na zaštićeno mjesto i svežite ih uz odgovarajući štap.

cvjetnice3

8 Većina vas zna da se uklanjanjem uvelih cvjetova produžava cvjetna sezona. Uvele cvjetove uklanjajte dvaput sedmično. Dršku cvjeta odlomite što je bliže bazi na stabljici a potom cvjet bacite na komposište. Nikada otkinute cvjetove ne bacajte oko biljaka!

9 Mnoge cvjetnice su osjetljive na vlažno vrijeme. Tada je najveća vjerovatnoća pojave gljivičnih bolesti. One se najčešće javljaju kod gusto posađenih cvjetnica. Najpodložnije su: begonije, cinije,geranijum,… Prevencija je redovno uklanjanje uvelog lišća i cvjetova i održavanje biljaka u dobroj kondiciji.

10 Calibrachoa se zalijeva tek kad joj je površinski sloj zemlje suh. ako biljka ne izgleda najbolje ošišajte vrhove (nekoliko centimetara). Žuto lišće je znak da joj nedostaje hranjljivih materija pa ju je potrebno prihraniti.

Tagged under

Leave a Reply