10 ideje za drvene ograde u dvorištu

Ne tako davno, drvene ograde su bile prisutne oko skoro svakog dvorišta. Nažalost, u posljednje vrijeme potisnute su: metalnim, žičanim, plastičnim, …. Baš kao i u stanu drvo oplemenjuje prostor, čini ga toplijim, ugodnijim i ljepšim. Ograda je prva stvar koju gost vidi i po njoj se stiče prvi utisak o kući i vlasnicima, ako je takva ograda održavana, uredno obojena i drvena sasvim sigurno je da će utisak biti pozitivan.

drvene ograde1

Da bismo vam pokazali kako drvene ograde mogu da izgledaju sakupili smo nekoliko ideja koje vam mogu poslužiti kao inspiracija ako ste se odlučili da oko svoga dvorišta podignete plot ili tarabe.

drvene ograde2

Najbolje rješenje za privatnost u vrtu je visokadrvena ograda obojena u bijelo. Daščice su jedna uz drugu i između njih nema prostora. Visina ograde je oko 1,8m.

drvene ograde3

Mediteranski vrtovi se mogu ograditi niskom drvenom ogradom. Ovo je posebno aktuelno kod dvorišta koja su na strmini i gdje gustina zelenila stvara privatnost.

drvene ograde4

Tradicionalna drvena ograda se može dovesti na novi nivo sa ukrasima za stubove ili ukrašenim vrhovima letvica.

drvene ograde5

Želite stvoriti zanimljivu ogradu? Ništa lakše, naizmjenično pričvrstite visoke i niske letvice.

drvene ograde6

Drevna ograda je jednako elegantna i ekskluzivna kao i svaka druga. Potrebno je samo   obratiti pažnju na oblik.

drvene ograde7

Za one manje stručne, a koji se žele okušati u pravljenju drvene ograde, predlažemo sljedeće rješenje. Naizmjenično postavite uske i široke daske.

drvene ograde8

Na sljedećoj slici obratite vrh ograde koji se nalazi u prvom planu. Igra sa kosim i ravnim završecima dasaka stvorila je ekskluzivnu i zaniimljivu drvenu ogradu.

Planinske kuće će izgledati neodoljivo ograđene sa drvenom ogradom koja je postavljena na kameni zid.

drvene ograde9

Oni koji žele modernije i razigranije rješenje predlažemo da letve ograde oboje u različite boje.

drvene ograde10

Umjesto dasaka mogu se koristiti i letve odgovarajuće debljine. Potrebno ih je samo pričvrstiti između dvije vodoravne letve.

Tagged under

Leave a Reply