10 ideja za uređenje hodnika

Za kreiranje novog izgleda vašeg hodnika nije vam potrebno mnogo novca već samo svježe i zanimljive ideje. Hodnik je prva prostorija u koju gostu ulaze a kao takva ostaviće najbitniji utisak na posjetioce. Nekada zanemarimo u potpunosti izgled hodnika što je pogrešno.

Odredite stil u kome ćete urediti hodnik

Odredite stil u kome ćete urediti hodnik

Hodnik je u najvećem broju slučajeva relativno mala prostorija i kao takvu je ne treba pretrpavati namještajem, a ako i nije mala, ne zahtjeva mnogo namještaja. Tek nekoliko akcentnih ali funkcionalnih komada. Međutim, hodnik je moguće dekorisati drugim, manje zahtjevnim elementima kao što su boje ili tapete za zidove, zanimljiva rasvjetna tijela, zanimljive podne obloge i prostirke za pod i sl.

Od namještaja fokusirajte se na funkcionalan ali zanimljiv ormarić za cipele. Nekoliko ladica na ormariću poslužiće svrsi da u njih ostavljate sitnice kao što su ključevi, pribor za održavanje čistoće cipela, i sl. Ako ne možete da nađete takav ormarić za cipele poslužiće i komoda. Takođe, umjesto ormarića možete upotrijebit i neka jednostavnija rješenja kao što su police za cipele ili obični, uži stol. Za bilo koje rješenje da se odlučite pazite da bude u stilu u kome uređujete svoj hodnik. Pored ormarića za cipele u svakom hodniku je potrebna stolica, fotelja, klupa ili tabure. Kupite stolicu koja će se svojim oblikom i veličinom uklopiti u vaš hodnik. Isuviše velika stolica ili fotelja u malom ili uskom hodniku može samo smetati. Postoje i rješenja koja integrišu ormarić za cipele sa klupom u vidu plakara za hodnike. Međutim, takvi plakari nekada i nisu najbolje rješenje. Ograničiće vas u nekom budućem preuređenju hodnika.

Pravilno izabrane boje i teksture odrediće izgled hodnika

Pravilno izabrane boje i teksture odrediće izgled hodnika

Mnoštvo je dekorativnih predmeta koje su nezaobilazni u hodniku. Neki od njih su: čiviluk, posuda za kišobrane, ogledalo, različite vaze, i sl. Svi oni imaju bitnu ulogu u sveukupnom izgledu vašeg hodnika. Tako, dekoracije od tamnog drveta daće toplinu hodniku, one u boji zlata unijeće osjećaj luksuza, dekoracije u boji srebra učiniće da hodnik izgleda modernije.  Svakako ogledalo je posebno važno. Izaberite više manjih ogledala sa zanimljivim ramovima. Grupišite ih na prazan zid. Oni će vizuelno povećati hodnik ali će biti i zanimljiva dekoracija.

Za brzo i jeftino ažuriranje izgleda hodnika poslužite se bojama i tapetama. Izaberite akcentnu boju i sa njom dekorišite jedan zid. Zid obojite u pruge ili na njega zalijepite tapetu na kojoj dominira izabrana boja. Stvarajući izgled zida koji podsjeća na Cape Cod stil stvorićete iluziju visine. To ćete najlakše postići kombinovanjem dvije boje ili lijepljenjem tapete u dva različita pravca, između dijelova jednostavno zalijepite plastičnu ukrasnu letvu.

Uložite novac u kvalitetnu rasvjetu. U velikom broju slučajeva hodnici su prostori bez dirketne prirodne svjetlosti. Postaviti stropnu rasvjetu u vidu lustera, a na ormarić za cipele stavite stolnu lampu. Posebno elegantno će izgledati klasične stolne lampe u paru. Instalirajte paljenje svjetla senzorom na pokret.

I na kraju izaberite podnu prostirku. Imajte na umu da je hodnik mjesto gdje ulazimo obuveni stoga je i više izložen prljanju. Jednobojne, svijetle podne prostirke nisu opcija. Izaberite klasični tepih tradicionalnih šara (ćilim) ili ponjavu u tamnijim nijansama. Manji komadi se lakše čiste i lakše se mogu skloniti.

Već ovoga proljeća preuredite svoj hodnik, stvorite unikatan prostor uz pomoć naših jednostavnih ideja za uređenje hodnika.

Tagged under

Leave a Reply