10 ideja koji će vaš mali dnevni boravak učiniti glamuroznim

Svi stanovi ispod 80m² se smatraju malim stanovima a s obzirom da je na našim prostorima uobičajena kvadratura od 50m² nastaju dileme, kako mali stan učiniti udobnim, elegantnim i funkcionalnim. Izabrali smo deset ideja kako da vašu malu dnevnu sobu učinite glamuroznom.

Upotrijebite bojeI male dnevne sobe mogu biti glamurozne. Štoviše, za dekorisanje glamuroznog dnevnog boravka neće vam biti potrebna velika suma novca jer su u principu ovakve dnevne sobe u minimalističkom stilu. Preduvjet za uređenje dnevnog boravka je da unesete što više prirodne svjetlosti. Izbjegavajte korištenje zavjesa koje prekrivaju cijeli prozor, a ako vam je dnevna soba tamna, razmislite o zamjeni vrata na dnevnom boravku kako bi dobili dodatnu svjetlost iz drugih prostorija koje je imaju više.

Glamurozni dnevni boravak mora da ima i kamin, nije bitno i ako je lažni. On će imati svrhu da postane fokalna tačka dnevnog boravka. Kamin postavite na stepenicu od prirodnog kamena, granita, ili stepenicu oblijepite dekorativnim kamenim oblogama. U zavisnosti od stila dnevne sobe izaberite materijal od koga će biti izgrađena plastika kamena.

Kutak za čitanjeGlamuroznu dnevnu sobu podijelite na barem dvije cjeline. Jedna neka bude kutak za čitanje koji može da bude i mini biblioteka. Biće vam potrebna udobna i zanimljiva fotelja, stilski stolić i efektna podna lampa. Za biblioteku koristite zidne police. Igrajte se stilovima, upotrijebite fotelju u klasičnom stilu i stolić i podnu lampu u modernom stilu. Ako niste ljubitelj čitanja, napravite kutak za razgovor koji će se sastojati od dvije fotelje i malog  klub stola. Ovo će biti mnogo intimniji dio dnevne sobe gdje ćete moći da vodite razgovore sa svojim prijateljima. Upotrijebite fotelje neutralnih boja ukrašene jastucima jakih boja. Zid ukrasite fotografijama iz prošlosti što će učiniti da ovaj prostor bude još intimniji. Najbolje mjesto za ovaj izdvojeni dio dnevnog boravka je pored prozora.

Kombinujte stilovePrilikom uređenje enterijera uvijek imamo potrebu da male prostore učiniti većim. Ovaj put nećemo tome dati nagalasak, već ćemo se posvetiti problemu, kako dnevni boravak učiniti višim. Postoji nekoliko načina. Jedan od najlakših je da iznad vrata okačite slike ili fotografije. Ramove postavite tako da budu dužom stranom okrenuti vertikalno. Obojite plafon svjetlijom bojom u odnosu na zidove. Luster okačite više nego što bi normalno trebalo. Ako želite da koristite tapete izaberite one sa vertikalnim prugama. Kombinujte ova rješenja kako bi dobili vizuelno višu dnevnu sobu.

Kombinujte stilove. Prilikom uređenja glamurozne dnevne sobe kombinujte klasične i moderne elemente. Moderna garnitura za sjedenje odlično se kombinuje sa orijentalnim tepihom. Kombinujte dvije fotelje u različitim stilovima. Art deco namještaj u kombinaciji sa modernim je dobitna kombinacija. Koristite retro tapete sa modernim namještajem… Ideja je zaista mnogo.

Ne pretrpavajte dnevni boravakVeć ste naučili da manje je više prilikom uređenja enterijera. Ne pretrpavajte dnevni boravak nepotrebnim namještajem. Većina namještaja mora biti proporcionalna veličini dnevne sobe.  Igra proporcijama podrazumjeva da je samo jedan komad namještaj disproporcionalan veličini dnevne sobe. Odmaknite namještaj od zidova kako bi vizuelno povećali prostor. Lijepo je izložiti suvenire sa putovanja, ali isuviše suvenira samo će napraviti haos i niti jedan se neće vidjeti kako treba.

Prilikom uređenja dnevnog boravka, a sa namjerom da napravite glamurozan izgled, smjelo koristite jake boje kao što je ciklama crvena, ljubičasta, međutim ne pretjerujte. Mnogo učinkovitija će biti jedna tirkizna fotelja od cijele garniture za sjedenje u tirkiznoj boji. Ako imate garnituru za sjedenje u neutralnoj boji nemojte propustiti priliku da koristite jastuke jakih boja ili dezena. Također, unesite boju sa modernom umjetnošću, npr. sliku na kojoj preovladava boja koralja stavite iznad kamina, u tom slučaju fotelje presvucite mebl štofom koji će u uzorku imati boju koralja kao na slici a sve dodatno nadogradite vazama u istoj boji.

Osvjetljenje u dnevnoj sobiU malim prostorima mnogo je bolje koristiti akcentno osvjetljenje. Mi vam savjetujemo da imate centralno osvjetljenje u vidu lustera i nekoliko lampi što podnih što stolnih kao akcentno osvjetljenje.

Podne obloge prilagodite stilu dnevnog boravka i količini osvjetljenja. Normalno je da nećete koristiti tamne podne obloge u prostoirjama koje imaju manjak prirodnog svjetla. Najbolje rješenje je upotreba drvenih parketa koji će svojim izgledom, stilom i refleksijom svjetlosti odigrati namjenjenu ulogu. Na njih stavite tepih, vrsta i stil tepiha zavisiće od stila dnevnog boravka. Ako imate lijep pod nastojte da ga ne skrivate tepihom. Upotrijebite tepihe manjih dimenzija.

Glamurozna dnevna soba ne može da bude bez umjetničkih dijela. Okačite ih na jedan zid. Grupišite ih. Bolje je imati jedan zid popunjen umjetničkim djelima nego iz razbacati na sve zidove.

Tagged under

Leave a Reply