10 ideja da upotrijebite šljunak u uređenju dvorišta

Šljunak je materijal koji se može na mnogo načina upotrijebiti u uređenju dvorišta. I dok se jedni fokusiraju na upotrebu šljunka samo za vrtne staze i prilaze, drugi ga koriste i kao malč, podlogu za igralište, kao dekorativni element i sl. Šljunak se može kupiti u različitim veličinama, onaj krupniji se zove oblutci, i bojama, pri tome mislimo na prirodne boje. Može se kombinovati i sa drugim materijalima na primjer: drvetom, kamenom, betonom, metalom,… A možda najvažnije, šljunak je jeftin u odnosu na druge materijale.

sljunak u uredjenju dvorista1

Uredno dvorište je najbolji način da prikažete svu njegovu ljepotu. Spriječite stvaranje blata sa površinama nasutim šljunkom. Na njih možete postaviti, kao na slici, saksije različitih veličina i oblika.

sljunak u uredjenju dvorista2

Umjesto betona dječije igraište prekrijte sa slojem finog šljunka. Ne samo da će vaša djeca ostati čista, već će šljunak spriječiti i povrede. Da bi šljunak ostao na jednom mjestu oko cijele površine postaviteivičnjake od: kamena, betona ili drveta.

sljunak u uredjenju dvorista3

Igrajte se sa kontrastima. Oko staze od šljunka posadite gusto zelenilo. Stvorićete skoro mističan izgled svoga dvorišta posebno ako je u sjenci.

sljunak u uredjenju dvorista4

Da biste u potpunosti uživali u vrtlarenju okouzdignutih gredica, prostor između naspite šljunak. Spriječićete stvaranje blata a voda će nesmetano prolaziti u zemlju.

sljunak u uredjenju dvorista5

Šljunak se može kombinovati sa betonskim pločama,drvenim pragovima pa i travom. Na slici je upotrijebljen u kombinaciji sa betonskim pločamakao mjesto za vrtne ležaljke.

sljunak u uredjenju dvorista6

Sukulente su biljke kojima nije potrebno mnogo brige. Ako pokušavate napraviti vrt koji ne zahtjeva mnogo brige, upotrijebite sukulentne biljke i šljunak umjesto trave.

sljunak u uredjenju dvorista7

Idealna podloga za vrtnu garnituru je šljunak. Umjesto da je postavite na betonsku ploču, dvorištu dajte prirodniji izgled tako što ćete je postaviti na šljunak.

sljunak u uredjenju dvorista8

Formalan, moderan i simetričan vrt ne zahtjeva upotrebu skupih materijala. Jednostavno dvorište podijelite na dva dijela. Na jednom dijelu posadite sukulente a na drugom naspite šljunak.

sljunak u uredjenju dvorista9

U drugu ruku, neformalan vrt koji nastoji da oponaša prirodu uljepšajte sa krivudavim stazama nasutim sitnim šljunkom.

sljunak u uredjenju dvorista10

I za kraj smo ostavili prilaz koji će vas oduševiti. Šljunak crvenkaste boje je nasut između ivičnjaka od grubo tesanog kamena. Tradicionalan i luksuzan način da uredite prilaz do svoje kuće.

Tagged under

Leave a Reply